1997: Page on Classic Template

Page on Classic Template

12 December 2012
Sebenarnya Tutorial ni dah Berzaman orang Req tapi Izzat simpan dalam Draft je. Sebab ashik tertunggak. Sorry. One more thing, Korang kena baca tutorial ni betul betul, letter by letter. Sebab Tutorial ni panjang, plus sedikit keliru.

MAIN (Penting. Tak akan jadi kalau tak ada code ni)

I.Search code entry korang. It should be something like this.

Click for a better view

Yang ni Izzat punya. Mungkin tak sama dengan korang tapi as long as Code tu ada <blogger> dekat atas and </blogger> dekat bawah, tu code entry korang.

II. Cuba check, Korang punya code entry ada tak code <div id="Entry">? Kalau tak ada letak satu. Kalau ada tapi tak sama, tak apa, still ada.

III. Copy semua code tu (code entry) then Paste bawah dia. So now kita ada dua code entry kan?
Tapi kita taknak ada dua. Kita ""Clone"" kan code entry yang baru paste tadi. Satu Ori satu Clone.

IV. Paste code ni, replace dengan code <div id="......"> yang korang nampak di code entry clone. Sepatutnya ada satu je code <div id= dekat situ.
<div id="IC NAME" style="display: none;">
Yang izzat merah kan tu, bagi nama dekat dia, tapi jangan bagi sama dengan code <div id= entry korang yang ori.
For Example. 
Sebelum buang code dia macam ni kan?
<div id="...........">

Lepas buang jadi macam ni
<div id="IC NAME" style="display: none;">
Done? Now code korang sepatutnya jadi macam ni

Click for better View
Yang izzat blur tu jangan peduli. Code Izzat lain sikit sebab tu ada mende alah tu dekat situ.

Kalau korang punya tak jadi, Printscreen code korang patu send dekat Facebook izzat. Izzat cuba tengok.
Note: Lain Template, Lain Codenya, Lain rupanya. If you know what i mean.

PAGEs

I. Korang scroll code korang sampai bawah sekali. Korang akan nampak code </body> dengan </html>

Mine look like this.
Click for a better view

II. Then korang paste code ni atas dua code tu.

<div id="IC NAME" style="display:none;">
<div class="h1">Title</div>
<div class="h2">Sub Title</div>
CONTENT</div>
IC NAME tu korang tukar ikut korang, tapi kalau boleh biarlah ada kaitan dengan page korang tu.

For example, Kalau Page tu korang letak pasal Profile korang, maybe korang letak About? Owner? anything. Asalkan ada kaitan =3=

Kalau korang nak buat lagi Pages, mungkin untuk Tutorial? Linkies? Paste sekali lagi. Lain Page lain <div id=" ok.

NAVI

Untuk ni. Banyak jenis Navi yang ada. Yang letak dekat Header, Dekat sidebar, Tergantung tepi blog, Macam macam jenis. Tapi Izzat bagi Code navi yang senang je. Korang boleh ubah kalau korang tak suka?

II. Paste code ni atas </Style>
.nav{
display:inline-block;
border: solid 1px #ddd;
padding: 4px;
background-color: #FAFAFA;
text-align: center;
margin: 2px;
}
III. Paste code ni dekat mana korang nak letak Navi korang. Kalau korang pakai code Nav yang Izzat bagi tu, Izzat suggest letak dekat Sidebar je.
<span class="nav" onClick="document.getElementById('entry').innerHTML=document.getElementById ('entries').innerHTML">Entry</span>
Entry korang replace dengan <div id=" entry original korang. Entries korang ganti dengan """""IC NAME""""" page korang.

Kalau korang ada banyak Page, Paste je code tu banyak Kali.

Done. Try Preview, kalau error, Izzat mohon, Baca tutorial ni elok elok. Kalau still tak boleh jugak, Copy code yang korang dah edit then Save dalam Notepad, Then Clear Changes. Report dekat FB.

Goodluck!(I use bigger font. LOL. This tutorial is Confusing)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...