1997: Photoshop Clipping Mask

Photoshop Clipping Mask

22 December 2012
Clipping Mask dia ada dua. Satu, Background colour shj, Second, Gambar. Tengok bawah ni.

Clipping Mask Background SHJ


I. Korang buka apa yang korang nak edit tu. Then buat New Layer.


II. Korang pilih warna yang korang nak guna. Then penuhkan Layer yang korang baru buat tadi tu. Nak guna Bucket tool pun boleh Nak guna Brush pun boleh.


III. Simply tekan ALT pastu click dekat tengah tengah antara layer tu Macam yang Izzat Highlightkan dalam gambar dekat bawah. (Tunggu dia keluar icon Kecik macam ala ala bucket baru click)


IV. Takpun korang guna cara manual je. Right click dekat layer yang korang fill dengan color tadi then click Create Clipping  Mask


Clipping Mask Gambar



I. Korang buka apa yang korang nak edit tu. Then buat New Layer.


II. Drag gambar mana yang korang nak Clipping mask-kan. Pastu buat sampai penuh Satu layer. Duplicate banyak banyak then Merge.


III. Refer step nombor III dan nombor IV dekat atas

Done.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...