1997: #ProjekHaiwanJalanan Satu Projek yang Membantu

#ProjekHaiwanJalanan Satu Projek yang Membantu

18 November 2015
Hey whats up you guys.


Pernah nampak tak logo ni dekat mana mana? Biasanya twitter lah. Kalau tak tahu, logo dekat atas ni merupakan logo untuk Komuniti Haiwan Jalanan. Pada mulanya si admin Haiwan Jalanan ni just buat satu account untuk kucing dia je, Mona si Buta. Mona ni stray cat yang admin tu jumpa and ada affection dekat mata, so lepas consult veterinar, Mona buat pembedahan buang mata dia. Si admin adopt Mona tu and now Mona hidup tanpa mata, but I tell you Mona is in good shape walapun takdak mata all thanks to si admin tu.

As time goes by, cerita si Mona ni mula mendapat perhatian and had inspired a lot of people thus leads kepada penubuhan Komuniti Haiwan Jalanan ni. Tujuan Komuniti ni ditubuhkan is to raise the awareness of people towards stray cats/dogs ni. Normally orang akan sayang kucing/Anjing yang berbaka cantik kan? Yang bulu bulu lebat tu semua. Mana tak sayang, harga pun beribu ribu. But when it comes to stray cats/dogs. No one actually cares. Itu yang cuba Komuniti ini baiki.

So what did they do in order to accomplish this? Diorang start buat gathering kecil-kecilan, kasi haiwan haiwan jalanan tu makan. They do this about once a week if ada kesempatan and somehow berjaya encourage people untuk join sekali. They also started to spread this hashtag #ProjekHaiwanJalanan, #AktivitiHaiwanJalanan & #ProjekKucingAngkat.

#ProjekHaiwanJalanan & #AktivitiHaiwanJalanan is for all the activities and projek yang diorang buat macam feeding stray cats or their latest projek is Baju komuniti.

#ProjekKucingAngkat pulak untuk orang yang nak letgo kucing kucing diorang so diorang boleh cuba iklankan menggunakan hashtag ni. Ao anyone yang nampak and berminat can just contact directly.

This is the type of poster yang diorang akan guna if diorang nak buat #AktivitiHaiwanJalanan.


Some of the pictures yang diorang ambik while menjalankan aktiviti tu. Kalau korang tengok, some of the cats ada yang cedera maybe akibat kena langgar or aniaya oleh pihak yang tidak berperikemanusiaan. So this guys bukan sahaja provide makanan dekat mereka ni, also diorang akan bawak medical supplies, gel & that kind of stuff untuk merawat haiwan yang luka tu.

 
 
Tak percaya aku cakap Komuniti & program ni dapat sambutan, ha tengok ramai jugak yang join diorang sekali. Aku selalu je nak join tapi sebab diorang ni KL/Selangor aku ni Terengganu haa mimpi je la. Tapi InsyaAllah next sem aku try untuk involve. Sebab aktiviti ni best kot!

  
& they didnt just give food and medicine to cats tapi anjing jalanan pun diorang ambik berat. Walaupun anjing ni najis kan, they have feelings too. Diorang pun tahu erti lapar dahaga. Haih sesitif laa topik ni :(

Baju yang member tu pakai dekat atas tu, warna hitam tu. Haa tu lah baju projek diorang. Aku nak beli sobs sobs tapi masa tu poket tengah kering. //click la nuffnang hahhahaah!//

& another thing yang komuniti ni cuba laksanakan is untuk hidupkan prinsip, "Adopt dont Buy". Aku memang 100% lah dengan prinsip ni sebab bagi aku haiwan haiwan jalanan ni lagi memerlukan jagaan. Kebanyakannya diorang beli kucing mahal sebab diorang cantik bulu lebat semua alahai tu semua mainan mata ja yang penting kasih sayang. hati tu hahah! Lagipun sebenarnya sebagai contoh, kucing jalanan pun kalau dibela dibelai elok elok cantik gak. Jangan tengok Chap, Chap tu tak bertauliah. Gangster!

So apa apa pun if you guys nak tahu lebih lanjut or nak join diorang punya aktivit tapi tak tahu bila, just go check on theiir social media. Link aku dah sediakan dekat bawah ni.


Konklusi natijah in the nutshellnya, ayuh kita support Haiwan Jalanan and make this world a better place to live in despite all of the GST and WARS and idk haha!

Bye!

8 comments:

  1. Nice sharing.
    Mrs. A pun suka kucing

    ReplyDelete
  2. ko suka haiwan ek jatt ... jarang tau org laki suka kucen ko ni mmg jenis romantik ni ni ..... kan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. obses sebenarnya hahah kalau boleh nak duduk serumah penuh kucing

      Delete
  3. bgus de komuniti yg macamni.. cube la buat surat2 hantar ke vet gomen yg de kt sne.. mungkin ada isintif2 yg dpt..

    ReplyDelete
  4. selalu juga tengok twitter dorang. at least terbela jugak nasib binatang2 ni.
    setuju part kucing tu, drp beli kucing memahal kat pet shop, baik amek kucing jalanan pastu jaga sampai bulu depa kembang cantik. lagi bagus huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnnn. Tak ramai yang sedar benda ni sebenaqnyaaaa. Haih.

      Delete
  5. wah... memang kesian dengan nasib kucing jalanan ni.
    dan geram dengan orang yang suka kejam-kejam dengan kucing ni. huh!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...