1997: Tips : Cara Efektif untuk Menabung (Bang Jatt Way)

Tips : Cara Efektif untuk Menabung (Bang Jatt Way)

03 December 2015

Hari ni aku nak share dengan korang macam mana untuk menabung, Bang Jatt way haha!


I started menabung this way masa Form 5, sebulan before SPM to be exact. Aku perasan diorang (member aku) ni jenis tak kisah dengan duit syiling. Kalau masuk bilik diorang kan, berterabur dengan duit syiling. Aku pun jenis macam tu jugak before that tapi terfikir, cuba kalau aku kutip semua yang diorang teraburkan tu.


So aku macam biasalah, buat muka tembok mintak dengan diorang duit syiling tu kalau diorang tak kisah. Surprisingly, diorang memang tak kisah. Then I started kutip splosen, doplosen, limaplosen. Kutip kutip kutip je mana yang jumpa! Habis SPM bila aku kira kira, terkejut jugak aku. Dalam masa sebulan tu aku boleh kutip 150+. In just about a month! Duit Syiling sahaja! Bila aku bagitahu diorang, semua terkedu haa tak percaya. LOL them.


Jadinya sekarang ni, aku nak upgrade sikit cara dia. Since dekat Uni ni duit memang penting so diorang memang sesen pun jaga. Takdanya berterabur macam time sekolah menengah dulu.


 What do you need;
  • Balang. Tak kisah lah besar mana pun. Macam aku, aku guna balang macam dalam gambar dekat sebelah ni. Any kind of size works.
  • Kertas. Untuk label balang korang. Sama ada "College' or "Vacation" or "Tabung Nikah". Anything.
  • Commitment in doing this.
  • last but not least, A LOT OF PATIENCE
How To;
  • Set nilai duit untuk dijadikan target korang. As for me, aku pilih Duit RM1 & Rm5 dulu.
  • So everytime aku balik dari kelas, aku kena masukkan duit RM1 & RM5 yang ada dalam tangan aku masuk dalam balang. No but. The same apllies untuk korang yang pilih apa apa nilai ringgit pun.
Ultimate Rules;
  • Tak boleh ambik balik (sentuh) duit dalam balang korang tu. No matter what. Haramkan tangan tu daripada sentuh balang tu. Kalau nak tukar duit tu dikecualikan. Example, RM5X20 tukar dengan RM100X1.



 So ni hasil menabung aku. About 200+ dalam tu. Aku start dalam bulan 11 jugak. Right after aku habis semester 1. Kali ni susah sikit la nak menabung since kali ni aku bersorangan kalau dulu ada team haha! Like I said, benda ni needs a lot of patience so SABAR LA SIKIT.


Aku harap tips ni akan berguna untuk korang as much as dia berguna untuk aku. Bye!

15 comments:

  1. JM menabung duti syiling je, cukup bulan tukar kat kedai...hihihi...
    http://jmbelog.blogspot.my/

    ReplyDelete
  2. tips ni berkesan. selain berjaya menabung berjaya jugak jadi penyabar...dulu study akk collect duit 50sen je. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, 50 se pun dah kalau banyak boleh jugak dapat Rm100+.

      Delete
  3. waaa.. tak boleh. Allergic dengan tabung sejak azali XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. allergic eh lissa.. hahaha. :D

      Delete
    2. Eh teruk benor sampai tahap alergic dah tu.

      Delete
  4. thank u! dulu try menabung, tapi tak pernah menjadi, sedih betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang, susah sikit nak nak jenis kalau ada duit tu semua benda nak beli hahha

      Delete
  5. Pernah juga cuba menabung tapi tak pernah istiqamah..hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa dah kalau macam tu memang susah laa hahah. Try je kasi komitmen sikit. Tahan nafsu shopping tu haha!

      Delete
  6. sangat2 membantu. boleh laa cuba buat jugakk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thankyou & Welcome , Goodluck & jgn tak sampai halfway lagi dah giveup, komitmen tu penting!

      Delete
  7. aku baru start menabung sekarang ni. tak sabar nak tunggu hasilnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah nak tak sabar sangat, bawak bersabar sikit XD

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...